Her Çocuk Özeldir

Bugün sizlere geçtiğimiz sene izlediğim, tavsiye etmekte biraz da geç kaldığım bir filmden söz edeceğim. Filmin adı ‘Taare Zameen Par’, türkçe adıyla ‘Yerdeki Yıldızlar’.

– Biz ne çizecegiz? Bu masada hiç bir obje yok ki.

– Bu masada mı? Bu masa sizin harika hayal gücünüz için çok küçük. Zihninize göz atın ve oradan bir resim seçin, sonra da kağıda konduruverin. Hadi iyi eğlenceler, istediğiniz resmi yapmakta özgürsünüz!

İnternette biraz araştırma yaptığınızda, filmin her anne babanın ve eğitimcinin izlemesi gereken filmler listesinde ilk sıralarda yer aldığını hemen fark edeceksiniz. Yönetmenliğini Aaamir Khan’ın yaptığı film; disleksili bir çocuğun, hayatın kenarına itilerek değersizleştirilmesi ve sonrasında bir öğretmeninin çabası ve inancıyla tekrar hayata tutunmasının hikayesini anlatırken günümüz eğitim sistemine de derin bir eleştiri yapıyor ve bu eğitim sistemini kanıksamış ebeveyn ve eğitimcilere de ‘Her çocuk özeldir!’ mesajıyla yeni bir bakış açısı sunuyor.

Bir hint filmi olmasına rağmen filmde yaşanan olaylar o kadar tanıdık geliyor ki bana; bazılarını kendi öğrencilik yıllarımdan hatırlıyorum, bazılarını da kendi öğrencilerimde yaşıyorum, gözlemliyorum. Okula gitmek istemeyen, öfkeli, saldırgan, başarısız(!) çocuklar ve onlarla ilgilendiğini zanneden ama tıpkı filmdeki gibi belirtileri dillendirip asıl sorunu bulmaya çalışmayan ebeveynler… Maalesef bir de aynen bu ebeveynler gibi olan eğitimciler…

İşte bu sözde eğitimcilere ve çok ilgili (!) anne babaya en güzel dersi Nikumbh öğretmen veriyor. Solomon Adaları’nda “Ağaca Bağırmak” diye tabir edilen şu hikayeyi anlatıyor.

Ağaca Bağırmak

Solomon adalarında yaşayan yerlilerin ilginç bir ağaç kesme yöntemi olduğunu biliyor muydunuz? Elektronik testere gibi teknolojik nimetlerden mahrum olan yerliler, baltayla kesemeyecekleri kadar kalın bir ağacı üfleyerek deviriyorlarmış… Evet, yanlış duymadınız, üf-le-ye-rek. Baltayla deviremeyeceklerini düşündükleri ağacın karşısına hep birlikte dizilip bir ağızdan ağaca kötü sözler fısıldıyorlarmış. Bunu yaparken her bir ağacın içinde bir ruh taşıdığına inanıyorlarmış. Kötü fısıltıların bu ruhu güçlendirip ağacı terk etmesini bekliyorlarmış. Ve haklı da çıkıyorlarmış. Bir süre sonra ağaç kurumaya yüz tutuyor, ardından da devriliyormuş…

İnanamayabilirsiniz… Ancak Solomon adası yerlilerinin ağacın içinde farz ettiği ruhun insanlarda da olduğuna bir inanabilsek… Ve onları baltadan çok kötü sözlerin devireceğine…

Kaynak: NLPHABER

Bu filmdeki herkes de tıpkı Solomon Yerlileri gibi Ishaan’ın etrafında ona yapamayacağını, bir şeye yaramadığını söyleyip duruyor. Farklı olanı, gereksiz ve değersiz atfetmek o kadar kanıksadığımız bir durum ki; buna başkaldıran ve aslında olması gerekeni yapan kişi bir kahraman oluveriyor. Nikumbh öğretmenin Ishaan’ın kahramanı olduğunu gibi…

Aslında her çocuğun yapabileceği şeyler bizlerin hayallerinin ötesinde…

Unutmayın ki; onların hayallerini küçülten değil, onlarla birlikte hayallerini yaşayabilecek yetişkinlere ihtiyaçlara var…

4 cevaplar
  1. Mustafa
    Mustafa says:

    Benim de tüm öğretmen arkadaşlarıma önerdiğim, pek keyifli bir filmdi. Burada görmek ayrıca güzel oldu. Arzunun Kanatlarını da not defterime yazdığıma göre size iyi çalışmalar dileyebilirim. :)

  2. Damla Kuzu
    Damla Kuzu says:

    Aamir KHAN ‘lı bir başka muhteşem film…Bir çocuğun hayatında fark yaratan bir film.Her çocuğun nasıl bir başka özel olduğunu gözler önüne seriyor.İzlemeyenler varsa mutlaka izlesinler.Ayrıca Aamir KHAN ın oynadığı bir başka film olan “3 APTAL”ı izlemenizi tavsiye ederim.Bu 2 film gerçekten muhteşemdi…

  3. lara kaymak
    lara kaymak says:

    ben defalarca izledim her seferinde aynı duyguyu yaşadım. şimdi de öğrencilerime izlettecğim emeği geçen herkese teşekkürler. harika bir film.

Yorumlar kapalı.