Kardeşlerin Arasına Girmeyin

Çocuk kavgalarında yapılması gereken şudur; karışmayın! Bulundukları odadan çıkarsanız, çocuklar siz olmadan da aralarındaki problemleri çözeceklerdir!

Bahçeşehir Koleji İlköğretim Okulu’nda birlikte çalıştığımız şimdiyse Bahçeşehir Fen Teknoloji Lisesi’nde çalışan canım arkadaşım ve meslektaşım Sibel Opak’ın, kardeş kıskançlığı konusunda Hürriyet Gazetesi’ne verdiği röportajı, anne babaların ve tüm meslektaşlarımızın okuması gerektiğini düşünerek Minikokul’da da paylaşıyorum. Keyifle okumanız dileğiyle…

1)Kardeşler arasındaki çatışmalar normal mi? Ne yapmalı?

Her ilişkide olduğu gibi kardeş ilişkilerinde de çatışmalar doğaldır ve kaçınılmazdır. Anne-babalar nasıl, ne zaman müdahale edecekleri konusunda kendileri karar vermeli ve çocuklardan birinin sırf küçük olduğunu söyleyerek hiçbir şekilde taraf tutmamalıdırlar. Korunan küçük çocuklar, kendilerini savunmak ve sorunlarını çözmek için gerekli becerileri elde edemezler. Evde yaşanan tartışmalarda iki tarafın da sorununu dinleyerek ve sorunlarına çeşitli çözümler üretmelerini sağlayarak çatışma çözme becerilerinin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Eğer çocuklarınız arasında sık sık sorun çıkıyorsa, onları işbirliğinin rekabetten daha önemli olduğu oyunlara yönlendirmeye çalışın.

2)Kıskançlık varsa ne yapmalı?

Kıskançlık, kardeşler arasında sıklıkla yaşanan bir duygudur. Kardeşler arasındaki kıskançlığın yapıcı bir duruma dönüşebilmesi ve kardeşler arasındaki çekişmenin sorunlara yol açmaması için çocukların duygularının anlaşıldığını ve kabul gördüklerini hissetmeleri çok önemlidir. Evde hak ve sorumlulukların herkes için aynı şekilde gözetildiği ve adil olunduğu konusunda güvenlerini kazanmak gereklidir.

3)Hangi yaş aralığında daha çok kıskançlık ve çatışma olur?

Belli bir yaş aralığı vermek doğru değildir. Her kardeş ilişkisine göre farklılık gösterebilir.

Çocuklar genelde tahtlarını kimseyle paylaşmak istemez. Tek çocuk olmanın keyfini doyasıya çıkarırken bir kardeşin ortaya çıkması onların bütün düzenini altüst eder. Kardeş kıskançlığı ortadan kaldırmanın en iyi formülü ise onları işbirliğinin rekabetten daha önemli olduğu oyunlara yönlendirmektir.

4)Kardeş kavgalarında ne zaman nasıl müdahale edilmeli?

Çocukların kavgaları ile ilgili en önemli yapılması gereken şudur; Karışmayın. Genellikle odadan çıkarsanız, çocuklar siz olmadan da problemi çözeceklerdir. Eğer orada kalırsanız, iki şeyden biri olacaktır. Ya dayanamayıp duruma müdahale edeceksiniz ya da çocuklarınız sizin problemi çözümlemeniz için kavgayı uzatacaklardır. Durumun kötüye gittiğini düşünmedikçe duruma müdahale etmeyin. Olayın ne kadar dışında kalırsanız, çocuklarınızın da kendi aralarındaki anlaşmazlıkları çözmede o kadar yaratıcı olduklarını göreceksiniz.

5)Çocuklardan biri sürekli size kardeşini şikayet ediyorsa!

Tavrınız net olmalı. Şikayet etmenin doğru bir yol olmadığını ve çözüm olmayacağını göstermeniz gerekir. Çocuklar size koşmadan da problemleri ile baş edecek yolu öğrenmelidirler. Yaralanma ve kırılan bir şey olmadıkça onlara karışmayın.

6)Çocuklarınızdan biri sizi sürekli taraf tutmakla suçluyorsa?

Suçlama ile sizi kazanamayacağını öğrenmesi gerekir. Böyle bir durumu satın almayın ve gerekçeleri ile net bir şekilde yanlış bir tutum içerisinde olduğunu ona anlatın.

7)Büyük kavganın ortasındasınız, nasıl ayırmalı ve nasıl bir yol izlemelisiniz?

İlk önce yaralanmayı önlemeniz gerekir. Sonrasında iki çocuğunuzu da ayrı ayrı dinleyerek sakinleştirmek uygun olur. Sakinleştikten sonra bir araya getirilebilir. Çözümü kendilerinin bulması sağlanır. Bulamıyorlarsa seçenekler vererek birini seçmeleri sağlanabilir.

8)Kızla erkek kardeş arasında mı, hemcinsler arasında mı çatışma fazla olur?

Yaş konusunda olduğu gibi bu konu için de net bir şey söylemek zordur. Değişkenlik esastır.

9)Kavgalarda ceza vermeli mi?

Ceza vermek doğru değildir ve kardeşler arası bağı zedeleyebilir. Yaptırım uygulamak daha doğru olur. Yani öncesinde, böyle bir davranışta bulunduklarında sonuçların ne olacağına dair çocuklar bilgilendirilir. Sonuçlarına katlanmaları gerektiği bilgisi verilir. Kavga çıktığında öncesinde yapılan konuşma birebir uygulanmalıdır. Cezalar kötü bir sürpriz olarak ortaya çıkar ancak yaptırımlar çocuklar tarafından önceden bilinen ve katlanılması gereken sonuçlardır.

10)Küçük kardeşiyle yarışıyorsa, onun gibi emzik emmek istiyor, kucağınıza yatmak istiyorsa ne yapmalı?

Bu durumlar; ismi “gerileme” olan bir savunma mekanizmasıdır. Asıl istediği emzik veya kucak değildir, annenin küçük kardeşe verdiği sevginin aynısıdır. Burada anneye oldukça fazla görev düşmektedir. Örneğin bebek annenin kucağındayken, büyük çocuğunu da yanına alarak saçlarını okşayabilir.

11)Kardeşe çocuğu nasıl hazırlamalı?

Bebek annenin karnında iken bu süreç başlamalıdır. Anne ile beraber hastaneye gitmesi, muayenelerde bulunması çok önemlidir. Birinci çocuğun yaşına göre soracağı sorular da değişir. Anne bu süreçte zorlandığını hissettiği zaman profesyonel destek alması oldukça önemlidir. Yanlış cevaplar vermek; daha doğmamış bebek ile kardeşinin arasını bozabilir.

 

sibel-opak-roportaj