Otistik Çocuk Dahi mi, Engelli mi?

Bir zamanlar hepimiz bu dünyada birer yabancıydık. Zamanla çevremize uyum sağladık ve normalleştik. Ama içimizden ufak bir azınlık, bu yabancılıklarını korudu.

Ancak bunun faturası oldukça ağır oldu. Onlar artık bu dünyanın içekapanık ve yalnız yabancılarıydı. Bilim adamları onları ‘otist’, yabancılıklarını da ‘otizm’ olarak adlandırdılar.

Otistik çocuk bugüne dek tüm yönleriyle çözümlenememiş bir nedenle yalnızlığı ‘kendisi’ seçer; ama, ailesi de toplumun önemli bir kesimi tarafından aynı kadere mahkûm edilir. Bu durum gelişmiş ülkelerde dahi pek farklılık göstermez.

Deyim yerindeyse, yapılan tam bir üvey evlat muamelesidir. Gerontoloji, pedagoji ve psikoterapi eğitimini Almanya’da tamamlayan Dr. İsmail Tufan, engelliliğin sosyolojik boyutlarını ele aldığı, otizmin nedenlerini, teşhis ve tedavisini kapsamlı bir biçimde incelediği bu önemli çalışmasında asıl hedefinin “insana ulaşmak” olduğunu vurguluyor. (arka kapaktan)

Yazar Hakkında

İsmail Tufan 1961’de Tarsus’ta doğmuş ve uzun yıllar Berlin’de yaşamıştır. 1991’de Osnabrück Üniversitesi Vetcha Fakültesi Gerontoloji Bölümü’nden mezun olmuş, ardından Berlin Teknik Üniversitesi Eğitim Bölümleri Pedagoji Bölümü’ne girmiş ve buradan 1995’te mezun olmuştur.

Psikoterapi eğitimi alan Tufan, Berlin’de psiko-sosyal danışmanlık merkezinde çalışmış ve 2001’de Deutsche Allgemeine Sonntagsblatt’ın düzenlediği geleneksel bilimsel araştırma yarışmasında ”Etik” ödülüne layık görülmüştür.

Künye

Otistik Çocuk Dahi mi, Engelli mi?
Yazan: İsmail Tufan
İletişim Yayınları, 2006, 244 sayfa
ISBN: 9754708983

2 cevaplar
  1. ZEYNEP BOZKURT
    ZEYNEP BOZKURT says:

    Ben otizmli oğlumun sadece eğitim almasını istiyorum ALMANYA da mükemmel yapılırken neden benim ülkemde buna o kadar özen gösterilmiyor……….

    • Hatice
      Hatice says:

      Merhaba Zeynep Hanım,
      Özel çocuklarımız için eğitim koşulları her geçen biraz daha iyileştiriliyor umarım bütün özel çocuklarımızı kapsayacak seviyeye ulaşabiliriz.

Yorumlar kapalı.