4+4+4 ve Seçmeli Dersler
Seçemedikten sonra ‘Seçmeli Dersi’ neyleyim!
Öğrenciyken bazı derslerin neden seçmeli olduğuna anlam veremezdim, çünkü seçmeli dersler SEÇİLMEZLERDİ. Onların seçmeli olduğunu dönem sonunda karnemde görürdüm. Çok da önemli değildi, benim bir öğrenci olarak ders seçmek ne haddime zaten! Bana ne öğretilirse ben onu öğrenirdim, talep etmek de ne ola ki!
Sonra biraz büyüdüm, seçmeli dersleri benim seçmem gerektiği fikrine kapıldım, fakat öğrendim ki ZORUNLU SEÇMELİ DERS diye bir şey varmış. Bir şey hem zorunlu hem de nasıl seçmeli olabilirdi? “Bizim eğitim sistemimiz o kadar süpersonik ki en olmaz şeyler bile oluveriyor.” diye düşündüm.
4+4+4 ve Seçmeli Dersler!
Ve şimdi yeni eğitim sistemimizle birlikte seçmeli derslerin ‘SEÇİLEBİLİR’ olduğunu söylüyor, Milli Eğitim Bakanı’mız. Öğrencilerin daha bilinçli bir seçim yapabilmesi adına tanıtım filmleri de çekilmiş. Aşağıda verdiğim linkte görsel sanatlar, bilim, din vb. gibi çeşitli alanlarda toplam 14 tane seçmeli dersin tanıtım videosu yer alıyor.
Drama ve Zeka Oyunları en çok ilgimi çeken dersler oldu. Doğru müfredat ve uzman eğitimci ile bu iki ders eğitimin temel amacı olması gereken iki beceriyi destekleyecektir: kendini ifade edebilme ve analitik düşünme…
Din eğitimi derslerinin tanıtım videolarında ezberlemenin bu kadar çok üzerinde durulmuş olması beni rahatsız etmedi değil. Sure ezberlemekten ibaret din derslerinin, anlamı bilinmeyen bir metni tekrarlamanın verimli ve anlamlı bir din eğitimi olamayacağı da tecrübe ile sabit.
Her okulda bu 14 seçmeli dersin hepsi olur mu bilemem, ama umarım bu sefer “Öğretmenimiz yok, laboratuarımız yok, malzememiz yok, gerekli sayıya ulaşılamadı.” vb. bahanelerle seçmeli denilen dersler ZORUNLU SEÇMELİ derse dönüşmez!
Ben izleyip bilinçlendim, bakalım bu yıl kaç öğrenci seçebilecek dersini!